Vyhledávání

Kontakt

Základní škola, Mníšek pod Brdy, Komenského 886
Komenského 886
252 10 Mníšek pod Brdy

318 599 465 - 732 458 092

ID e4bmpw4

zskomenskeho886@seznam.cz

2021/2022

 

Koníci

Před prázdninami jsme si ještě díky paní Drncové užili dopoledne s koníky. A teď už hurá, léto!

 

Dětský den

1.června je v kalendáři Den dětí. My jsme jejich svátek oslavili o týden později u Zadního rybníka. Starší žáci si připravili pro menší spoustu různých sportovních úkolů a aktivit, počasí nám přálo a navíc byl každý na závěr odměněn balíčkem sladkostí :-)

Veletrh vědy

Žáci 2.stupně se první červnový čtvrtek vypravili do pražských Letňan na Veletrh vědy, aby viděli to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společneských oborlů. Mohli si tak vědu zažít na vlastní kůži prostřednictvím modelů, exponátů, mobilních laboratoří a praktických dílen...

 

Robotický kroužek

Letos jsme místo badatelského kroužku ze Šablon III. zařadili ve 2.pololetí kroužek robotický, kde se žáci díky robotům a robotickým stavebnicím, které z velké části sami sestavovali, seznámili se základy elektroniky, mechaniky a programování...

 

Pochop přírodu

Opět jsme využili dotaci ze Šablon III. a užili si ve spolupráci s agenturou POCHOP další projektový den. Tentokrát se týkal zvířátek.

První blok s názvem "Zvířecí obludky" byl zaměřen na potlačení uměle vyvolaného strachu a odporu k určitým zvířatům, který zíksáme v raném věku odkoukáním reakcí jiných lidí. Zjistili jsme, proč má každý živočich své místo v přírodě, proč vypadá tak, jak vypadá a že není důvod se bát.

Odvážnější z nás si mohli na několik takových zvířecích obludek i sáhnout....

Díky druhému bloku s názvem "Dravci a sovy" jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o životě dravců a sov a mohli jsme si prohlídnout například orla kamčatského, kulíška nejmenšího nebo výra velkého z bezprostřední blízkosti..

 

Malý architekt

Díky zapojení do Šablon III.si žáci 1.stupně mohli užít projektový den s názvem "Malý architekt". S paní lektorkou si povídali o tom, co dělá takový architekt, stavbyvedoucí nebo zedník. Poté si společně pojmenovali části domu či druhy střech.

A co by měl ještě takový malý architekt umět a znát?

Třeba jak při stavbě domu vázat cihly....

Umět číst z technického výkresu a vědět, co je to půdorys...

A hlavně! Umět si takový dům i navrhnout :-)

Bylo to zkrátka moc fajn :-)

 

Den Země

22.dubna je Dnem Země. Naše nejmenší sluníčka ho oslavili po svém. Během dne měli spoustu různých tematicky zaměřených aktivit, které všechny moc bavili :-)

 

Sázení stromků

Den Země starší žáci oslavili v lese na Dobříši, kde spolu s lesníky z Colloreda-Mansfeld vysázeli několik stromků. Za odměnu pak, kromě příjemného pocitu z dobře vykonané práce, byli také buřty na ohni..

 

Techmánia Plzeň

Na konci dubna jsme navštívili Techmánia Science centrum aneb experimentální stanici pro zvídavé, která pomáhá žákům rozvíjet osobní vztah k vědě a technice a v obecné rovině objevovat možnosti lidského poznání...

 

Staročeské Vánoce

Vánoce jsou za dveřmi a to je ideální čas popovídat si o tom, jak je slavily naše prababičky.

Odkud se vzal vánoční stromeček? Jak se zdobil? Co patřilo na štědrovečerní stůl? Jaké tradice a zvyky se dodržovaly v jednotlivých dnech? Jaké koledy se zpívaly? Jak to bylo v chudých chaloupkách a na zámku? - Na všechny tyto otázky a mnoho dalších jsme díky představení dostali opovědi.

Někteří z nás si dokonce mohli na prababičky a pradědečky zahrát....

....a zkusit ozdobit po staru vánoční stromeček :-)

Na závěr si pak všichni vyrobili staročeskou ozdobu na vánoční stůl z jablíček a sušeného ovoce...

Co říkáte, jak se nám to povedlo? :-)

 

Preventivní program pro žáky 2.stupně

I pro žáky 2.stupně připravila naše metodička prevence ve spolupráci s Mgr. Tomášem Holubem preventivní program. Oproti mladším žákům byl tento program s názvem "Nenechám se vyprovokovat" zaměřen na agresivitu, její zvládání a způsoby a možnosti alternativních forem chování v zátěžových situacích...

 

Mikuláš

V pátek 3.prosince nás navštívil Mikuláš s andělem a čerty. Všichni žáci byli hodní, a tak si čerti nikoho do pekla neodnesli. A pokud měl někdo přeci jen nějaký malý vroubek napsaný v Knize hříchu, vykoupil se básničkou :-)

 

Zdobení vánočního stromku

Vánoční čas je zase tady! My jsme během podzimu nezaháleli a během pracovních činností vytvořili ozdoby z kapslí od kávy, kterými jsme ozdobili vánoční stromeček na náměstí....

 

Celní správa

I letos nás přijeli do školy navštívit celníci, kteří nám povyprávěli o důležitosti své práce. Přivezli s sebou i pejska, který je pro jejich práci stěžejní, a my si s ním užili spoustu legrace...

 

Preventivní program "Buď kamarád"

Do školy se za námi přijela podívat paní lektorka, se kterou si žáci 1.stupně povídali o respektu vůči druhým, nastavení vzájemné hranice v chování nebo o zdravé komunikaci v kolektivu, vzájemné podpoře a povzbuzování se...

 

Hrabání listí

Podzim je v plném proudu, listí na stromech už není žádné, a tak jsme využili celkem pěkného počasí, vzali hrábě a vyrazili ven!

Shrabali jsme listí nejen před školou...

....ale také na zahradě, kde si rádi hrajeme... a když je hezké počasí a teplo, tak i učíme :-)

 

Halloween

Někdo ho nesnáší, děti ho milují. Pravdou je, že náš svátek to není, ale děti se s ním setkávají přinejmenším v hodinách angličtiny. A tak jsme se rozhodli, že si, původně křesťanský keltský svátek, Halloween oslavíme také :-)

Maminky nám připravily spoustu dobrot, a tak to v naší tělocvičně vypadalo přímo k nakousnutí :-)

Pěkně jsme se namaskovali, a pak už hráli hry a tancovali....

....a samozřejmě jsme neodolali ani připraveným dobrotám :-) Děkujeme!

Halloween jsme si všichni moc užili a už se těšíme na příští rok! :-)

 

Tancem proti šikaně

11.10. jsme se v herně naší školy zúčastnili akce "Tancem proti šikaně". Hodina byla rozdělena na dvě části - besedu, ve které si starší žáci vyslechli krátký příběh o šikanované dívce. Diskutovali o možných příčinách vzniku šikany, jak se v takové situaci zachovat a jak ji následně vyřešit. Ve druhé části se už zapojili i mladší žáci a všichni jsme se mohli odreagovat různými druhy tance.

Od moderního tance....

....až po jógu. Cílem bylo zejména zbavit se stresu a pomocí pohybu vyjádřit své emoce. Moc se nám to líbilo:-)

Podzim ve "Sluníčkách"

Venku už se stromy vybarvují nejrůznějšími barvičkami a ani my ve Sluníčkách nezahálíme a pilně se vzděláváme.

Malujeme stromy, listy, ovoce a zeleninu...

...počítáme

...rozhýbáváme mluvidla a trénujeme řeč

...vyrábíme podzimní dekorace

....a nezapomínáme ani chodit ven :-)

Koníci

Září je oproti prázdninám zatím slunečné, a tak jsme využili krásného počasí a opět domluvili jízdu na konících na naší zahradě :-)

Osedlali jsme jak větší koníky.....

...tak i poníky :-)

A zjistili jsme, že z koňského sedla je opravdu úplně jiný pohled na svět :-)

Moc děkujeme paní Drncové za krásné dopoledne a doufáme, že se na nás koníci přijdou zase na jaře podívat :-)

 

Zpátky do školy

Hurá! 1.září a my jsme zpátky ve škole! Přivítali jsme do našich řad několik prvňáčků!

A naše nejmenší sluníčka přišla do školy s radostí a hned se vrhla na své oblíbené činnosti :-)